2021-11-23 09:59:03• hírek • Bede Emőke

A hátrányos helyzetben élő családok közel fele inkább lemondana idén a karácsonyról

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Egy, a World Vision civil szervezet által végzett felmérés szerint a romániai, vidéken, azon belül is hátrányos helyzetben élő szülők közel fele inkább lemondana idén a karácsonyról, ha tehetné.

felmérés eredményei azt mutatják, hogy két vidéken élő családból egy nem engedheti meg magának, hogy az idei évben karácsonyi ajándékot vegyen a gyerekeknek. Hat szülőből egynek 10 lejnél is kevesebből kell ajándékot vásárolnia, tízből hét pedig csak olyan meglepetést választ, mely inkább alapszükségleteket fedez (pl. élelmiszert, ruhákat, cipőt vagy tanszereket), mintsem valódi örömet hozna a gyermek életébe A felmérés révén megállapították ugyanakkor azt is, hogy ezen kiszolgáltatott körülmények között élő családok egy harmada a tavalyi évben nem engedhette meg magának azt sem, hogy karácsonyfát vásároljon az ünnepre.


A megkérdezett szülők 60 százalékának a karácsony egy rendkívül stresszes időszak, melynek hátterében elsősorban a pénzhiány áll, illetve az amiatt érzett szégyenérzet, hogy nem tudják megadni családjuknak mindazt, amire ilyenkor szükségük van. Sajnos ugyanakkor tíz szülőből egynek amiatt is rettegnie kell, hogy nem tudja biztosítani a családnak még a napi betevőt sem.


Azon kérdésre, hogy mekkora összeget tudnak kifejezetten a gyerek ajándékára szánni, a szülők 26 százaléka egyelőre nem tudott nyilatkozni, 16 százalékuknak pedig fejenként mindössze 10 leje vagy annál kevesebb pénze lesz majd a meglepetésekre. A válaszadók 30 százaléka azt nyilatkozta, hogy gyermekenként 10 és 50 lej közötti összeggel tudnak majd számolni, 22 százalékuk pedig 50 és 100 lej közötti összeget tervez fordítani egy gyermek ajándékaira. Azok aránya, akik gyermekenként akár 100 lejnél is többet tudnak félretenni a karácsonyi csomagokra, mindössze 6 százalék.


Milyen ajándékot választanak a szülők?


A megkérdezett szülők 70 százaléka olyan ajándékot választana, amely inkább az alapszükségleteket fedezi, azaz például élelmiszert, ruhákat, lábbeliket vagy tanszereket adnának karácsonyra. 28 százalékuk olyannal örvendeztetné meg gyermekeit, melyek nem feltétlenül számítanak alapszükségletnek, pl. játékok vagy édességek, a válaszadók két százaléka pedig más jellegű ajándékot választana.


Az ünnep egyik legfontosabb kelléke a karácsonyfa, azonban a vidéken, hátrányos körülmények között élő családok 28 százaléka a tavalyi évben nem tudta megengedni magának, hogy fenyőt vásároljon. További 52 százalék egy szegényesen feldíszített fát ülhetett körbe, az elképzelteknek megfelelő karácsonyfának pedig a családoknak csupán 20 százaléka örvendhetett.


Mindezeket figyelembe véve nem csoda hát, hogy a szülők több mint fele úgy nyilatkozott, hogy a karácsony egy roppant stresszes időszak számukra, mi több, 40 százalékuk hajlandó volna akár le is mondani róla.


A World Vision a felmérést egyébként annak kapcsán tette közzé, hogy elindították adománygyűjtő akciójukat, mely által a kiszolgáltatott helyzetben élő gyermekeket szeretnék ajándékokkal meglepni. A jelen pillanatig befolyt felajánlásoknak köszönhetően már 1997 szegény körülmények között élő gyereknek biztosított az ajándéka, de a civil szervezet még mindig várja az adományokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: